Buks erop of een buxus?

//Buks erop of een buxus?

Buks erop of een buxusBuks erop of een buxus?

De gemoederen in het nette tuinen Nederland zijn zwaar verhit. De buxus-mot vreet gestaag de buxussen op.

Ook bij ons op de Broksteeg. Deze struiken zijn al 30 jaar oud. We hadden ze eerst bij het restaurant staan. Buxussen waren helemaal hip en in de moderne tuin daar werden de buxushagen door creatieve ontwerpers in geplaatst. Later namen alle hoveniers in het land dit over. Maar de prachtig uitziende rupsen gaan rigoureus te werk en zoals het er nu uit ziet zijn we er voorlopig nog niet vanaf.

Is er dan niet aan te doen?

Is er dan niet aan te doen?
Jazeker wel. Als iedere tuineigenaar nu wat eenden of kippen in zijn tuin loslaat dan zal het leed zeker wel verminderen. Of met de hand vangen door middel van een officiële geopende buxus-jacht dan? Dat scheelt zeker enorm. Zorg dan wel dat je ze daarna echt doodmaakt en niet in een container doet zodat ze er weer uitkruipen. Mordicus tegen de buxus.

Vorig jaar hebben wij met een extract van chrysanten de rups bestreden. De buxus knapte weer helemaal op, maar ik zag andere motjes en vlinders ook niet meer, een onaangenaam gevoel kreeg ik ervan.

Heel eerlijk, hoe mooi is een saaie groene muur in de tuin nou helemaal, als er geen vlinders zijn. Bovendien moet je ze echt netjes snoeien. Weet je, ze zijn eigenlijk nog erger dan saai, ze zijn best wel naar, want ze herinneren ons er steeds aan dat ze weer gesnoeid moeten worden. Ze nodigen niet echt uit tot nestelgedrag van klein levend grut.

Maar goed nu zijn ze terug de buxusrupsen. De merels zijn er dol op dat hebben we wel ontdekt. Maar verder het blijft vechten tegen de bierkaai.

 

Bierkaai?

Ik moet ineens denken aan mijn broertje. Onze ouders waren schipper en mijn broertje had een buks, niet eentje waarmee je een moord kon begaan. Alhoewel een vogeltje ging er wel aan. Als we dan ergens aan een kade lagen, zagen we tegen de avond dikwijls veel ratten lopen, waar ik doodsbang voor werd gemaakt. Ze zouden via de touwen aan boord komen en dan aan je tenen beginnen te kluiven. Met de buks schoot mijn broertje ze aan, onder luid gejuich van mijn zusje en mijzelf. De volgende avond, als we aan een andere kade lagen, waren ze er weer. Net als de buxusmotten zijn de ratten onuitroeibaar. Dat is de natuur. Je wapenen dat kan natuurlijk en je leven lang strijden ertegen dat kan ook. Er slim mee omgaan lijkt ons beter. We gaan de hagen flink insnoeien zodat alleen de stammetjes over zijn. Hierin leiden we verschillen klimmende planten. Dat is ons plan.

 

Intussen genieten we met een lekker kopje Broksteeg-thee van de fladderende vlinders en verheugen we ons erop dat we minder snoeiwerk hebben volgendjaar.

Weg met de buks en vrede met de buxus.

Buks erop of een buxus

Op de site van Velt staat hoe je de strijd wel kunt aangaan.  Maar ook dat je met meer variatie in planten minder problemen zult hebben.

2018-05-25T15:30:41+02:00

Geef een reactie

Terug