Magie creatieve workshop, wat is dat?

//Magie creatieve workshop, wat is dat?

Nieuwe gasten die komen koken of een andere bijeenkomst hebben kijken altijd verbaast rond in ons atelier op de Broksteeg.  Geef je ook kinderfeestjes? Is het commentaar. Uhh.. nee niet echt.

Oh..en dan wordt het een beetje ongemakkelijk stil. Waarop ik ze dan maar vertel dat we creatieve workshops geven voor volwassenen. Voornamelijk bedrijven, maar ook vriendinnengroepen en hele familie’s zijn onze klanten.

Ze kiezen ervoor om samen iets te creëren, iets te pimpen of te schilderen. Vaak met als reden omdat hier iedereen aan mee kan doen. Jong en oud. We zijn bovendien rolstoel toegankelijk, dat helpt ook.

Standaard komt de groep binnen en geef ik ze allemaal een hand. Na een kopje koffie of thee met zelfgebakken koekjes vertel ik wat we gaan doen.

Een uitleg, schorten aan en aan het werk. Voor de meeste dan. Een enkeling durft niet gelijk. Daar gaan we dan even mee in gesprek. Ik ben niet creatief horen we vaak of soms is er meer aan de hand, met de handen meestal dus.

De “gehandicapte” of “niks” kunner

Artrose, jicht, slecht zicht, geen ontwikkelde of achteruitgaande motoriek. Dat zijn zo’n beetje de klachten. Met hen gaan we aan de slag en bekijken de mogelijkheden die er voor hen zijn. Tot hun grote verbazing kunnen ze vaak meer dan ze dachten. Aan het einde is er dan een werkstuk dat niet onderdoet voor dat van de “creatieve handigerds”

Een andere “probleem”groep zijn de controllers of perfectionisten, zij die een beeld voor ogen hebben wat ze precies willen maken. Maar doordat ze niet wekelijks knutselen, schilderen of in ieder geval bezig zijn met iets creëren, lukt het dan vaak niet in een keer. Soms willen deze mensen dan ook zo’n ingewikkeld iets maken, dat het bijna niet te doen is in de meestal maar twee uurtjes die de workshop duurt. Ook deze mensen krijgen wat extra aandacht. We lokken ze uit de tent, dagen ze uit, of laten zien hoe ze vrij eenvoudig met een andere techniek ongeveer het resultaat kunnen bereiken. Soms lukt het ons dat ze loslaten en het gewoon laten gebeuren.

Magie creatieve workshop

Hoe het gebeurt? Geen idee. Maar na het eerst halfuurtje aanloop is het zelfs in de grootste groepen doodstil en gaan onze deelnemers volledig op in hun creërende proces.

Magisch dit moment.

Ook magisch is het moment dat iedereen zijn werk laat zien en oprechte complimenten scoort van de andere deelnemers. Perfectionisten, die ineens blij kunnen zijn met hun andere resultaat. De crea’s die met een zucht voldaan hun werk afronden en de mensen die dachten door hun handicap niets te kunnen. Aan het einde zijn ze allemaal even blij.

Dat, ja dat,  is de reden dat creatieve workshops mogen geven voor mij iets magisch is, waar ik iedere keer na jaren nog steeds intens van geniet. Laat mij maar rennen en de juiste materialen aangeven. Mijn aanwijzingen beperken zicht tot hier misschien een lijntje, daar wat meer wit, heb je dat randje gezien? Ik hoef zelf niet veel te doen, ze doen het lekker zelf.

MAGISCHE workshops vind je hier

magie creatieve workshop

 

 

 

2018-03-23T17:41:05+01:00

Geef een reactie

Terug