Paardenbloemen, de start van een heerlijk seizoen

//Paardenbloemen, de start van een heerlijk seizoen

Vrolijke weilanden vol paardenbloemen. Zoemende bijen die zich dorstig tegoed doen aan de zoete nectar om zo gesterkt aan het werk kunnen voor de natuur. Voor ons is het een drukke tijd waar we uren in de tuin besteden om te zaaien en kruiden te scheuren voor nog meer kruiden. Natuurlijk zijn we ook heel druk met de boekingen want het voorjaar is bij uitstek de tijd voor familie-uitstapjes. Kijk hier maar eens. We zetten volop koffie, kruidenthee en grossieren in limo voor de kinders. Zij lopen van de kippen naar de varkens en verbazen zich over alles wat ze zien.

paardenbloemenPaardenbloemen, kun je dat drinken?

De kids drinken bij ons geen sinas en cola. Want er is iets dat interessanter is, namelijk allerlei limonadesiropen die ze thuis niet krijgen. Vooral de paardenbloemlimonade. “Echt waar? Kun je dat drinken?” Die vraag horen wij veel. “Ja natuurlijk”, zeggen wij dan met een grote lach. Na een heel voorzichtig slokje, kijken ze heel verbaasd en zeggen ze “Ja. dat is lekker.”

Gastronomische luxe

In de salade gebruiken we pissenlit. Wat? Nou jong paardenbloemblad, op z’n Nederlands molsla. Boordevol vitamines en mineralen. Vroeger toen we nog een restaurant hadden was dat een duur betaalde slasoort bij de groothandel. De jonge blaadjes dan, want het grove grote blad is bitter.

Artritis

’s Avonds laat als ik dan met mijn artrose knietjes ga zitten, drink ik thee van paardenbloemwortel. Want van oudsher werd de wortel vooral medicinaal ingezet. Of het nu door de thee komt of door het gezonde leven en mijn dagelijkse capsule curcumine, de knieën doen het uitstekend, ondanks de slijtage. Daar word ik dubbel blij van want een paar jaar geleden kon ik niemand op mijn knieën bedanken en nu wel. Niet zo soepel als de kindertjes die op de knieën gaan zitten om nog beter de kat te aaien overigens…

Recept

Dankbaar voor de paardenbloemen en het mooiste seizoen delen we daarom het recept, zodat je net als wij genietend van de ondergaande zon een slokje van je cocktail neemt in een mooi groot glas met een scheutje gin en paardenbloemensiroop om daarna met vrienden aan tafel te gaan.

Ingrediënten
  • 1 liter water
  • 6 handenvol paardenbloemhoofdjes
  • 1 citroen (plus 1 reserve voor het geval dat)
  • 500 gram suiker
Bereiding:

Doe de paardenbloemen in een pan met water en kook ze op. Laat het dan afkoelen en zet het een dag in de koeling met een door midden gesneden citroen. De volgende dag knijp je eerst de citroen uit en zeef je eerst grof door een zeef om daarna door een schone theedoek de paardenbloemen eruit te halen. Kook het vocht op met de suiker, controleer de smaak en voeg eventueel nog citroensap toe. Bewaar de siroop in een schoongemaakte fles in de koelkast.

En dan paardenbloemen voor 18+

  • Neem een mooi bol wijnglas
  • een borrel gin
  • een stuk komkommer
  • een schijfje citroen
  • een scheutje paardenbloemsiroop
  • afvullen naar smaak met spa rood

Proost, op een heerlijk voorjaar!

2018-04-26T14:44:42+02:00

Geef een reactie

Terug