De Museumkaart zit in de lift. In de afgelopen vier jaar is het aantal houders met 35 procent gestegen naar 1,35 miljoen. Wat is de verklaring achter de stijgende populariteit van dit museumabonnement?

In 2017 zorgden de Museumkaarthouders met 8,7 miljoen tripjes naar het museum voor bijna 27 procent van de in totaal 31 miljoen museumbezoeken. Dat is, gekeken naar de afgelopen vier jaar, een stijging van 35 procent.

Stichting Museumkaart timmert aan de weg, concludeert Chris Janssen van Museumvereniging. Het succes van het abonnement dat een jaar lang toegang geeft tot meer dan vierhonderd musea in Nederland, is volgens hem te verklaren door verschillende zaken.

“Liefst 74 extra musea sloten zich in de laatste vier jaar aan. Bovendien wordt er beter ingespeeld op verschillende doelgroepen.”

Zo bleek het initiatief MuseumkaartMatch, een platform waar kaarthouders iemand kunnen zoeken om mee naar het museum te gaan, volgens Janssen ‘een schot in de roos’. “Maandelijks passeren duizenden oproepen de revu.”

Ook met het oprichten van het interactieve platform Museumkids probeert de stichting het voor gezinnen met jonge kinderen aantrekkelijk te maken om een Museumkaart aan te schaffen.

Steeds vaker ‘even’ naar het museum

In de afgelopen vier jaar steeg het aantal museumbezoeken in Nederland met 30 procent, berekenden Stichting Museana, Stichting Museumkaart en de Museumvereniging in Museumcijfers 2017. In het onderzoek wordt vastgesteld dat deze ontwikkeling niet los kan worden gezien van de stijging in het aantal Museumkaarthouders.

Laurens Kat, een 28-jarige kunstliefhebber en bezitter van een Museumkaart, zegt dat de drempel om een museum te bezoeken veel lager is. Hij kreeg de Museumkaart een jaar geleden cadeau van zijn schoonouders en bezocht sindsdien 32 musea.

“Het voelt alsof je gratis naar binnen wandelt”, zegt Kat lachend. “Ik lees me niet echt in en laat alles gewoon op me afkomen. Bevalt het niet? Dan sta ik na vijftien minuten weer buiten.”

De 32-jarige Thom Schölvinck gaat steeds vaker ‘even’ naar het museum. “Bijvoorbeeld voordat ik naar mijn werk ga. Zonder Museumkaart had ik dat nooit gedaan, omdat ik dan langer de tijd zou willen hebben om alles goed te kunnen bekijken, maar nu kan ik een week later gewoon nog eens gaan.”

Bron: NU.nl