Het is Soepdag!

Bouillonpoeder

  • 1 kg  ui
  • 25o gram wortel
  • 1 kg knolselderij
  • 3 verse spaanse pepers
  • zoveel lavas als je maar hebt
  • thijm
  • platte peterselie
  • bladselderij
  • klein beetje salie
  • klein beetje rozemarijn.

Maak alles schoon en snijd het klein. Droog alles in een voedsel droger of in een oven op 70 °C gedurende ongeveer 4 tot 7 uur. Neem een blender, koffiemolen of foodprocessor en maal de hele bende. Neem kleine potjes waarin je de boel luchtdicht kunt verpakken. Omdat je het potje steeds open en dicht draait verlies je smaak. Kies dus daarom kleinere potjes in plaats van een grote pot.

Makkelijke snelle soep:
  • Neem een willekeurige groente. Broccoli dan maar vandaag of spruitjes of venkel?
  • Snij een ui in stukjes en bak ze glazig en wat tenen knoflook naar smaak
  • Voeg stukjes broccoli toe. De stelen kunnen er ook in als je ze schilt. Bak deze ook even mee
  • Blus het geheel af met water en voeg een eetlepel bouillonpoeder toe
  • Kook de boel even door
  • Neem de staafmixer en pureer de boel. Zorg voor de voor jou ideale dikte door minder of meer water toe te voegen en eventueel meer smaakstoffen. Vergeet niet zout toe te voegen.
Je soep is in principe klaar maar hieronder nog wat lekkere opleuk tips:
  • Als je het lekker vindt kun je kerriepoeder of nootmuskaat gebruiken en nog meer peper.
  • Een schepje crême fraiche of een scheutje room
  • Een paar oude boterhammen tot croutons gebakken
  • Als je geen veganist bent uitgebakken spekjes
  • Geraspte kaas erover
  • Seroendeng of gedroogde uitjes er over strooien en als smaakmaker een beetje ketjap met verse gember.
S