Soepdag, ons geheim voor soep uit een potje

//Soepdag, ons geheim voor soep uit een potje

Het is Soepdag?

Op social media ontdekte we dat het soepdag is vandaag. Nu hebben wij als kookboer en boerin niet altijd zin om uitgebreid voor onszelf te koken.

Ja dat klinkt natuurlijk wel raar als je leeft van goed eten en iedereen lekker leert koken. Maar toch is het zo. Natuurlijk weten jullie ook wel dat we niet van pakjes en zakjes houden. En toch hebben we zo onze truckjes voor een makkelijke snelle kop soep uit een potje 😜 Nee geen sjiek culinair verantwoord uitziend bordje maar gewoon voedzaam, snel en gezond. (Voor het sjieke werk moet je maar eens naar onze kookworkshops komen)

Vandaag gaan we dit ‘trucje’ met jullie delen omdat het soepdag is

Wij maken namelijk een keer per jaar onze eigen zoutloze en vegetarische bouillon poeder. Lekker makkelijk om snel veel “soep”smaak aan allerlei staafmixersoepen te geven. (don’t worrie die schrijf ik ook eentje hieronder). Het is een kleine tijdsinvestering om het een heel jaar lekker makkelijk te hebben.

Er is alleen een ding je moet het recept even bewaren totdat de tuin weer volstaat met kruiden die je echt veel te veel hebt. (sorry)

Maar als je, nu het tuinseizoen bijna begint, alvast rekening houdt met de planten die je zet ben je voorbereid op een jaarlijkse voorraad pure bouillonpoeder

Bouillonpoeder

  • 1 kg  ui
  • 25o gram wortel
  • 1 kg knolselderij
  • 3 verse spaanse pepers
  • zoveel lavas als je maar hebt
  • thijm
  • platte peterselie
  • bladselderij
  • klein beetje salie
  • klein beetje rozemarijn

Maak alles schoon en snijd het klein. Droog alles in een voedsel droger of in een oven op 70 °C gedurende ongeveer 4 tot 7 uur

Neem een blender, koffiemolen of foodprocessor en maal de hele bende. Neem kleine potjes waarin je de boel luchtdicht kunt verpakken. Omdat je het potje steeds open en dicht draait verlies je smaak. (daarom dus kleinere potjes in plaats van een grote) Wij gebruiken geen zout in de bouillonpoeder omdat we dat liever naar smaak zelf in de soep doen. en sommige soepen hebben niet persee zout nodig dus dat is ook nog eens gezonder.

Makkelijke snelle soep:
  • Neem een willekeurige groente. Broccoli dan maar vandaag of spruitjes of venkel?
  • Snij een ui in stukjes en bak ze glazig en wat tenen knoflook naar smaak
  • Voeg stukjes broccoli toe. De stelen kunnen er ook in als je ze schilt. Bak deze ook even mee.
  • Blus het geheel af met water en voeg een eetlepel bouillonpoeder toe.
  • Kook de boel even door.
  • Neem de staafmixer en pureer de boel. Zorg voor de voor jou ideale dikte door minder of meer water toe te voegen en evt meer smaakstoffen. Vergeet niet zout toe te voegen.
Je soep is in principe klaar maar hieronder nog wat lekkere opleuk tips:
  • Als je het lekker vindt kun je kerrypoeder of nootmuskaat gebruiken en nog meer peper.
  • Een schepje crême fraiche of een schuetje room
  • Een paar oude boterhammmen tot croutons gebakken
  • Als je niet vega bent uitgebakken spekjes
  • Geraspte kaas erover
  • Seroendeng of gedroogde uitjes er over strooien en als smaakmaker een beetje ketjap met verse gember
Smakelijk en voor ons is iedere dag een ideale soep dag dus als je deze pagina opslaat dan kun je aan het einde van het tuinseizoen net zo’n lekkere bouillonpoeder maken als wij.
2018-03-23T17:40:06+00:00

Geef een reactie

Terug